Könyv hétvégre! Scooby Doo felnőtteknek: Kotnyeles kölykök

A heti kemény munka és hajtás után  mindenkinek szüksége van egy kis nyugalomra, kikapcsolódásra. A lazuló könyvkedvelők figyelmébe ajánlunk a szórakoztató irodalom különböző műfajaiból  unalmas – vagy pont, hogy nem unalmas – hétvégékre olvasnivalót.

Edgar Cantero regénye, a Kotnyeles kölykök 2019-ben jelent meg magyarul a Fumax kiadó gondozásában. A könyv fülszövege többek között karcos humort ígér, jól megkomponált véres jeleneteket, parádés nyelvezetet és tisztelgést a horror előtt. Vajon képes ebből betartani valamennyit?

A történet szerint 1977-ben néhány fiatal, a Blytoni Nyári Detektívklub megoldja az Álmostavi Rém rejtélyét, felfedve vele azt a kincsvadászt, aki csak a Deboë-házban lévő kincsre akarta rátenni a kezét. Az eseményeknek hála a fiatalok kénytelenek a szigeten lévő sejtelmes házban eltölteni egy éjszakát, mely később kihatással lesz az életükre.

13 évvel később, 1990-ben a csapat tagjai egytől-egyig felnőttek, és próbálják élni a saját életüket. Andy férfiakat megszégyenítően kemény csaj, akit legalább két államban köröznek. Kerri, a korábbi zsenigyerek, most pultozik és sokat iszik, társasága pedig Tim, a vizsla, aki a csapat eredeti kutyatagjának leszármazottja. Nate egyik pszichiátriát járja a másik után, a kapcsolatot a régi csapatból csak a filmsztár Peter-el tartja… csakhogy Peter már évek óta halott.

Egyetlen közös pontjuk, hogy mindegyiküket rémálmok gyötrik, ezért úgy döntenek, nem halogathatják tovább a dolgot, és ideje utánajárniuk, mi is történt pontosan 1977 nyarán, mert valójában sokkal több mint, ami az újságokban megjelent vagy amire vissza tudnak emlékezni. Ideje hát, hogy visszatérjenek Blyton városába, és megpróbáljanak kideríteni mindent, ami korábban rejtve maradt.

A Kotnyeles kölykök tagadhatatlanul szórakoztató regény. Habár valóban tiszteleg a horror előtt, egyetlen hátborzongató pillanatot sem okoz, és nem is hiányzik belőle. Izgalmat inkább az eseménydús cselekménnyel, váratlan fordulatokkal, és a rejtélyek utáni nyomozások állandó feszültségével idéz elő. Véres részek valóban akadnak benne, de ezek sem esnek túlzásokba, nem keltenek undort, nem válnak gyomorforgatóvá, még akkor sem, amikor a főszereplőket nyálkás lények üldözik. A karakterek egyediek benne, élnek és sokszor okoznak humoros pillanatokat. A nyelvezeten semmi parádés nem érződik, de ez nem baj, ez egy teljesen átlagos szöveg, de attól még jó és működik.

A Kotnyeles kölykök egy jó regény, amely sok kellemes élményt tud nyújtani az olvasása közben, és nem is akar annál többet tenni. És nincs is ezzel semmi gond, ennyi tökéletesen elég.

Kotnyeles kölykök. Cantero, Edgar. Fumax Kiadó, Budapest, 2019, 366 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek