Naponta kell döntéseket hoznunk. Vannak olyan általános döntéshozások, hogy észre sem vesszük. A „Mit főzzek ma?” minden bizonnyal igazi dilemma lehet.

Nehéz eldönteni, hogy milyen ruhát vegyünk fel annak érdekében, hogy minden passzoljon egymáshoz, kényelmes legyen, és az időjárásnak megfeleljen. Legalább olyan nehéz döntést hozni, ha naponta főzni szükséges a családnak. Mi legyen az, amit mindenki szeret, pénztárcakímélő, könnyen és gyorsan elkészíthető? Ugye milyen ismerős élethelyzet? Folyton döntenünk kell. Apró dilemmák, amelyekkel naponta megküzdünk, de annyira napi szinten jelentkezők, hogy a lehető leggyorsabban igyekszünk megoldani, választ találni, megoldani.

Mindenki találkozott már élete során olyan jellegű döntéssel, amely álmatlanságra, idegességre, őrlődésre, folytonos gondolkodásra kárhoztatta. A családunk, a barátaink segítségünkre lehetnek abban, hogy a legjobb döntést meghozzuk, de ha mégsem, akkor biztos akad a környezetünkben valaki, aki arra int, hogy nyugodjunk le. Aludjunk rá egyet, és holnap tisztábban, reálisabban látunk majd mindent, így a döntést is könnyebb lesz meghozni.

Egy kutatás során meghatározott terméket mutattak a kísérletben résztvevők számára, megannyi fotót, információt kaptak a tárggyal kapcsolatban. Ezután el kellett dönteniük azt is, hogy a kért összeget megadnák-e a termékért, valamint a döntésüket is értékelniük kellett. A kutatásban résztvevők egyik csoportja reggel hozta meg a döntést, a másik este, de mindkét csoporttól fél nap múlva is megkérdezték a véleményüket. Akik reggel adtak választ, sokkal izgatottabbak voltak és még tetszetősebbnek látták a terméket, mint korábban.

Az alvás ugyan egyáltalán nem tesz bölcsebbé, azonban az agyunk területei között sokkal könnyebb és intenzívebb a kommunikáció, mint ébrenlét során, így olyan területek is aktiválódnak, amelyek arra bátorítanak, hogy merészebbek, határozottak legyünk. Alvás után könnyebben döntünk olyan kérdésben, amely az előző nap még nagy fejtörést okozott.

Aludj rá egyet!

Fotók: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB