Matovic: Piszkos játék folyik a Szputnyik V ellen!

Továbbra sem lehet felhasználni a magyar segítséggel megszerzett orosz vakcinát északi szomszédunknál.

Valaki piszkos játékot folytat Szlovákiában a Szputnyik V vakcina ellen – közölte csütörtökön közösségi profilján Igor Matovic volt szlovák miniszterelnök, aki az oltóanyag-beszerzés kapcsán kialakult koalíciós válság következményeként a múlt héten volt kénytelen távozni posztjáról. Igor Matovic, aki a négypárti szlovák kormánykoalíció legnagyobb tagjának, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalomnak az elnöke, a pozsonyi kormány múltheti átalakítása után a pénzügyminiszteri posztot tölti be.

Matovic – aki néhány hete a két kisebb, liberális koalíciós párt ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából, mely döntése a koalíciós válság fő kiváltó oka lett – csütörtökön Moszkvába utazott, ahol Kirill Dmitrijevvel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) igazgatójával tárgyal az orosz oltóanyag szlovákiai alkalmazásának lehetővé tételéről. Matovic saját moszkvai útjával kapcsolatban közösségi profilján azt írta: az orosz vakcinát már a világ több mint 50 országában használják, ám Szlovákiában valaki piszkos játékot folytat ellene, a geopolitikát helyezi előtérbe az emberek egészségével szemben.

Pozsony – Matovic kormányfősége idején – 2 millió Szputnyik V vakcina beszerzéséről egyezett meg az orosz féllel, ebből eddig 200 ezer érkezett meg Szlovákiába, de felhasználására még nem került sor, mivel az oltóanyagról az állami gyógyszerfelügyelet (SÚKL) mindezidáig nem adott ki végleges szakvéleményt. Erről a SÚKL vezetője, Zuzana Batová a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva csütörtökön azt mondta: a vakcina bizonyos vizsgálati szempontokból megfelelőnek bizonyult, de a Szputnyik gyártója továbbra sem juttatta el hozzájuk a szakvélemény elkészítéséhez általuk kért adatok közel 80 százalékát. Batová ugyanakkor elmondta, hogy nem azonosak a Lancet szakfolyóiratban megjelent klinikai tanulmány során használt vakcina gyártási sorozatának jellemzői a Szlovákiába küldött gyártási sorozatéval.

Szlovákiában már mintegy egy hónapja lassan, de folyamatosan csökken az újonnan kimutatott koronavírus fertőzések száma, közel egy hete hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint a PCR teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések számának heti átlaga az elmúlt két hétben napi másfél ezer alá csökkent a mintegy 5 és fél millió lakosú országban. Jelenleg a koronavírus okozta megbetegedés miatt két és fél ezer személyt kezelnek kórházban, a gyógyultak száma közel 610 ezer. Szlovákiában jelenleg a Pfizer, az Astra-Zeneca és a Moderna oltóanyagait használják, a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma csütörtökön 795 ezer volt, közülük 269 ezren már a második oltásadagot is megkapták.

V4 Panoráma | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek