Matovič titokban behozta Szlovákiába az orosz vakcinát

Hétfő délután szállt le Kassán a szlovák hadsereg Spartan típusú teherszállító repülőgépe, fedélzetén az orosz Szputnyik vakcinával.

Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter 5 óra után érkezett, hogy tájékoztassanak a Szputynik V megérkezéséről.

A miniszterelnök elmondta, elsősorban az EU által beszerzett vakcinákkal szeretnék beoltani a polgárokat. Emellett azonban az elkövetkező két hónapban 1 millió orosz oltóanyag is érkezik. A vakcina két adagja személyenként 20 dollár alatti áron lett beszerezve.

A Szputnyik V védőoltásra mint nem regisztrált gyógyszerre kivételt adott az egészségügy-miniszter. A vakcinákat Szentmihályfalván (Šarišské Michaľany) fogják tárolni. A Szputnyik V védőoltás iránt érdeklődőknek igazolniuk kell majd: tudatában vannak, hogy a vakcinát nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. A miniszter ugyanakkor megjegyezte, hogy a Szputnyikot már több ország is regisztrálta. A jelenlegi szállítmány 200 ezer oltóanyagot tartalmaz, még ebben a hónapban további 400 ezer vakcinának kellene érkeznie az orosz gyártótól.

Tomáš Valášek (Za ľudí) parlamenti képviselő kilép a kormánykoalícióból és távozik az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság éléről is. A lépést a Szputnyik V orosz vakcina vásárlásának körülményeivel indokolta. Szerinte a kormányfő a felelősségvállalás és a járványellenes küzdelem hatékonyabbá tétele helyett inkább a nem ellenőrzött orosz vakcina hajszolásába kezdett. Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-minisztert is bírálta, akinek szerinte le kellene mondania. “Miután Fico és Danko évekig az európai politikai szélsőségekkel kokettáltak, a Matovič-kormány feladata az lett volna, hogy visszavezesse az országot a normális, tiszteletnek örvendő nyugati államok közé.” A képviselő úgy véli, az orosz vakcina vásárlásával a kormány “leköpte az európai partnereinket”.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk

Fotó: FB-Olano


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek