Enyhíti a tömegrendezvények szervezésének feltételeit a szlovák kormány

OP-üzemmódban (oltottak és a COVID-19 betegségen átesettek) meg lehet tartani a rendezvényeket a szlovák kormány szerint is.

Alacsony kockázatú rendezvények legfeljebb 100 résztvevővel vagy a kapacitás 50 százalékával megtarthatók, a közepes kockázati szintűek legfeljebb 25 százalékos kapacitással. A férfi kézilabda Európa-bajnokságokon a stadionok és más sportlétesítmények befogadóképességének legfeljebb 25 százalékáig engedélyezik a részvételt.

A kabinet hétfői ülésén hagyta jóvá intézkedéseket az országos tiszti főorvos javaslatai alapján. „Az egészségügyi miniszterrel sikerült olyan kompromisszumot találnunk, mely szerint az elkövetkező időszakban legalább részben megnyílhat az út a kultúra előtt. Jómagam az egész minisztériummal együtt mindig is arra törekedtem, hogy úgy nyissunk a kultúra területén, hogy ez a nézőkre nézve biztonságos, a szervezők számára pedig kifizetődő legyen” – közölte Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter.

A befogadóképesség aránya alapján a nézők száma a 100-at is túllépheti.

A szlovák kormány az alacsony kockázati szintű tömegrendezvények közé sorolta azokat, ahol reszpirátort viselnek a résztvevők, ételt vagy italt nem fogyasztanak, a közönségnek ülnie kell, éneklés vagy szurkolás nincs. A közepes kockázati szintű tömegrendezvényekre 25 százalékos kapacitáskorlátozás vonatkozik, a reszpirátor viselése kötelező, és megszabott ülőhelyek, illetve állóhelyek vannak. Ezeken a rendezvényeken is 100 fős közönség vehet részt: oltottak, illetve a COVID-19 betegségen átesettek.

Az esküvők, a vásárok, az ünnepségek, a partik, a bálok, a diszkók, a vendéglőben megszervezett rendezvények magas kockázatú eseménynek minősülnek. Reszpirátor viselése ajánlott, de az ételfogyasztás engedélyezett. Egy ilyen rendezvényen legfeljebb 20 fő vehet részt: oltottak és a betegségen átesettek. Kötelező lesz összeírni a résztvevők névsorárát.

Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője elmondta: jelenleg még dolgoznak a tömegrendezvények szervezését érintő rendeleten. Hozzátette: a rendeletben még több fontos részletet kell kidolgozni.

Forrás: tasr,  ma7.sk

Fotó: ujszo.com

Kövessen minket a Facebookon is!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek