Elkezdődött a Nagyszéksós – tavi beruházás

A Mórahalom vonzáskörzetében fekvő bivalyrezervátum és különleges madárvilágot magáénak tudó természetsziget, a Nagyszéksós – tó jelentős beruházással gazdagszik. Mely a látogatóközpont kerítésének megépítésével már el is kezdődött

A nagy léptékű projektre összesen 1,7 milliárd forintot szánnak. Ebből  új kilátók épülnek, és a tó teljesen körüljárható lesz. Valamint a látogatóközpontban interaktív kiállításokkal várják az érdeklődőket. A részletekről korábban mi is beszámoltunk.

Amellett, hogy a tó teljesen körül járható lesz, családbarát pihenő helyet, bakancsos túraútvonalat és egy vízbe süllyesztett madárleső bázist is kialakítanak. A közel 800 négyzetméteres látogatóközpont épületében interaktív kiállítást, előadóteret, valamint programok és foglalkozások helyszínét is biztosítják.

A túraútvonalakon a bivalyok világát is tökéletesen meg lehet majd ismerni, s mivel ezek az állatok hálás szimbiózisban élnek a madarakkal, szakemberek a gyógyításra is gondolnak.Létrehoznak egy madárházat a központban, melyben sérült gólyákat és más védett szárnyasokat is gondoznak majd. Ezenkívül megépítenek egy gólyaröpdét, ahol a gyógyuló madarakat meg is tekinthetik a látogatók. Ezzel a lépéssel közelebb szeretnék hozni az emberekhez a természetet és a természetvédelmet.

Szűcs Anikó vezető projektmenedzser elmondta, a területen az állatok élettere köré kerítés épül. A kirándulók kényelme érdekében nyolc kültéri bútorgarnitúrát és tájékoztatási céllal négy információs táblát helyeznek majd ki. A biciklivel érkező látogatókra gondolva pedig kerékpártámaszokat telepítenek. 

A beruházás jelentős turisztikai előrehaladást eredményezhet a térség számára, melynek természetmegóvó vonzata is van. Hiszen az elmúlt években Mórahalom egyik legnépszerűbb kirándulóhelyévé vált a Nagyszéksós – tó és környéke. Így érthető módon a  városa célja, hogy a fejlesztéssel emelje a bivalyrezervátum színvonalát. Illetve, hogy a már több mint száz bivalyból álló gulya a megújult látogatóközpont segítségével továbbra is felhívja a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park értékeire.

Ha tetszenek a tartalmak, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek