Könyv hétvégre! Szektában: A fenti lakók

Lisa Jewell évekig divatcikkek árusításával foglalkozott, míg végül egyszer fogadásból megírta egy regénynek az első három fejezetét, melynek később befejezett változata 1999-ben jelent meg Ralph partija címmel, és azonnal bestseller lett Angliában. Legújabb magyarul olvasható könyvében, A fenti lakókban a szerzőnő egy igazán komor történetet mesél el egy családról, akikhez nem várt vendégek érkeznek.

A fenti lakók főszereplője Libby Jones, a 25 éves divatkonyhákat árusító lány, aki egy nap telefonhívást kap egy ügyvédtől, hogy örökölt Chalse-ben egy drága házat. Libby tudta, hogy szülei csecsemőkorában meghaltak, ám ezen kívül nem derített ki róluk sok mindent, ezért is lepődik meg, mikor belépve új otthonába sorra fedezi föl a családját övező súlyos titkokat. Mi történt pontosan 25 évvel ezelőtt az igazi anyjával és apjával? Hova tűntek a testvérei? Kik voltak az ismeretlenek, akiket a házban találtak holtan? Lehet, hogy az ő élete is veszélyben van?

Lisa Jewell történetvezetése kifogástalan, a regény során tökéletesen adagolja az információkat, melyek hol a jelenben mutatják be az eseményeket Libby szemszögéből, hol pedig a múltbéli történésekről olvashatunk egy másik karakter, Henry naplóbejegyzésein keresztül. Ezek utóbbiak bizonyulnak talán izgalmasabbnak, hiszen jobbára ebben tárulnak föl, pontosan mi is történt a Lamb családdal, igaz, idővel kiderül az is, hogy Henry nem a legmegbízhatóbb narrátor, ami ismét egy nagyon jó húzás volt a szerzőnőtől. A fenti lakók bár pörgősen váltogatja az idősíkokat, közben azért elegendő időt hagy a drámára, amely főként a Lamb család totális összeomlásában és a házban megtörtént tragikus, sokszor megbotránkoztató eseményekben csúcsosodik ki. Igaz, néhány fordulat előre kitalálható, de bőven akad azért olyan is, amire nem igazán számíthat az olvasó, ráadásul előfordul, hogy a regény tovább csavar egyet azon, amiről azt hittük, hogy a teljes igazság.

Egyetlen kifogásolható rész a regény során a vége, az utolsó néhány oldal sikerült kicsit súlytalanra, de talán még ezt is orvosolja a könyv befejező mondata.

Jewell, Lisa. A fenti lakók. XXI. Század, Budapest, 2021., 304 oldal.

Ha értékesnek ítéli a szerző publikációit, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek