Mit nézel? Ezek a mai fiatalok: Eufória | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? Ezek a mai fiatalok: Eufória

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

Az Eufória egy 2019-ben bemutatott amerikai tinédzser dráma, mely az HBO Go kínálatában érhető el hazánkban. A sorozatot Sam Levinson (Malcolm és Marie) írta és rendezte, a főbb szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Jacob Elrodi (Csókfülke), Sydney Sweeney (Éles tárgyak) vagy éppen Zendaya (Malcolm és Marie). Az Eufória egy csapat amerikai tinédzser hétköznapjaiba enged betekintést, hogy megmutassa mindazokat a nehézségeket, melyekkel kénytelenek megküzdeni.

Történetének főszereplője Rue Bennett, akit testvérével egyedül nevel anyja, és most jött ki az elvonóról. A látszat azonban csal, és Rue az első adandó alkalommal drogot vásárol magának, hogy ott folytassa viszontagságos életét, ahol az elvonó előtt abbahagyta. Eközben új lány tűnik föl a városban, Jules, és hamarosan szoros barátság köttetik közöttük, miközben körülöttük párkapcsolatok alakulnak és bomlanak föl egyik napról a másikra. Vajon Jules jelenléte elég erős ahhoz, hogy Rue letegye a drogot, vagy innen már nincs visszaút?

Habár az Eufória főszereplője és egyben narrátora Rue, a sorozat egyik legnagyobb pozitívuma, hogy sokszor a kevésbé előtérbe helyezett karaktereket is alaposan bemutatja, illetve, hogy az ő nyakukba is képes igen súlyos drámákat rakni. Legyen szó bármelyik szereplőről, a játékidő bizonyos részében érdekes dolgokat tudhatunk meg róla, illetve arról, milyen út vezetett életének eddig a szakaszáig. Mivel az Eufória a tinédzser korosztályról szól, bizonyos aspektusaiban könnyen idézheti meg a Netflix népszerű sorozatát, a Szexoktatást, csak éppen poénok nélkül és drogokkal. Szó sincs róla, hogy az Eufória ne lenne néha vicces, tökéletesen érzi, hogy mikor kell a jellemzően nyomasztó hangulatát egy kis humorral feloldani.

Nem kell kijelenteni, hogy a drog rossz, elég végigtekinteti Rue útján attól kezdve, hogy az apja halála után a gyógyszerekhez nyúlt. Az Eufória ilyen tekintetben olyan, mint a vihartól haragos tenger; a hullámok egyre magasabbra csapnak, és egyre mélyebbre lehet süllyedni, míg végül egy idő után lehetetlen elérni a felszínt. Az igazság az, hogy Rue addikciója nem csak a saját életét teszi tönkre, hanem mindenki másét is a környezetében, aki egy kicsit is közel áll hozzá, mert a droghasználata egyszerűen felemészti az emberi kapcsolatokat. És az ő kálváriája csupán az egyik a számtalan közül, melyeknek szemtanúi lehetünk a két évad alatt.

Az Eufóriát érdemes nézni, szórakoztat és elgondolkoztat egyszerre, miközben fiatalokról szól, mégis komoly sorsokat képes bemutatni.

Eufória. Amerikai drámasorozat, 60 perc, 2019.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB