Film-TV

Mit nézel? Gyógykúra: Kilenc idegen

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Kilenc idegen (Nine Perfect Strangers) egy 2021-es amerikai drámasorozat, melynek augusztus 18-án volt a bemutatója a Hulu-n. A széria Liane Moriarty (Hatalmas kis hazugságok) regényének az adaptációja, elkészültéért David E. Kelly (Hatalmas kis hazugságok) és John-Henry Butterworth (A holnap határa) felelt, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Nicole Kidman (Tudhattad volna), Melissa McCarthy (A lecsap csapat), Luke Evans (Az elmeorvos) vagy Samara Weaving (Talpig fegyverben). A Kilenc idegen egy egészen izgalmas felvezetés után végül sajnos nem fut ki az égvilágon sehova.

Címéből adódóan történetének főszereplője kilenc idegen, akik egyszerre vesznek részt egy különleges gyógyüdülésen az Oltalom Háza nevű wellness központban. A létesítmény csupán kevés ügyféllel dolgozik, akiket alapos megfontolás után választanak ki, vezetője pedig egy furcsa, orosz származású nő, Masha. Ahogy telnek a napok, többen kezdenek ráébredni, hogy az Oltalom Háza talán nem várt titkokat rejt, kezelésük egyedi mivolta is hagy némi kivetnivalót maga után, és az idegenekről is egyre több zavarba ejtő részlet derül ki. Ha ez nem lenne elég, Masha fenyegető üzenetek kap… vajon ebből mi fog kisülni?

Konkrétan semmi. A Kilenc idegennek igazából minden esélye megvolt arra, hogy egy jó sorozat legyen: tapasztalt írók dolgoztak rajta, akik előzőleg már bizonyították, hogy értenek ahhoz, amit csinálnak, jó színészek szerepelnek benne, a limitált epizódszám pedig remekül szolgál arra, hogy ne nyúljon túl fölöslegesen a cselekmény… de a végeredmény mégis elcsúszott valahol. Hiába a Hatalmas kis hazugságok sikere, hiába ugyanaz a recept (Liane Moriarty regényadaptáció, David E. Kelly, mint író, Nicole Kidman a főszerepben), a Kilenc idegen története úgy tűnik, mintha igazából nem akarna elmesélni semmit. Itt is ugyanúgy megvannak az izgalmas, egyedi karakterek, akiket összehozott a sors egy helyre, azok mégsem jutnak el sehova a játékidő végére. Talán a legközelebb valamiféle fejlődéshez az a család jut, akik néhány éve elveszítették a fiúkat, de még itt is kérdéses, sikerül-e a feloldozás a bűntudat alól. A legidegesítőbb pedig talán az, hogy még arra sem derül fény, Masha mégis kitől kapta azokat a fenyegető üzeneteket, és látszólag ez őt zavarja a legkevésbé.

Nem kell minden történetnek szájbarágós befejezéssel végződnie, de azért valami végkifejlet-féle megoldás nem árt befejezésnek, főleg akkor, ha elvileg egy olyan sorozatról van szó, ahol nem lesz második évad. Kár a Kilenc idegenért, mert jó az alapkoncepció, izgalmasak a karakterek, akiket remek színészek formálnak meg (külön öröm volt látni Melissa McCarthy-t végre nem egy ripacs szerepben), mégsem sikerült valami kerek egészet alkotni a végére.

A Kilenc idegen magyar felirattal elérhető az Amazon Prime Video kínálatában.

Kilenc idegen. Amerikai limitált drámasorozat, 60 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB